3 gode råd til dig der skal vælge nyt fodtøj, hvad end det er sko, støvler eller sandaler

Med godt fodtøj kommer du langt

Denne artikel er skrevet i dialog med David D. Schmidt Ortopædskomagermester

På Indlægsklinikken Sport & Ortopædi oplever vi hver eneste dag folk, der af forskellige årsager har udfordringer med deres fødder og fodtøj. Nogen gange kan små justeringer gøre en stor forskel.

Vi oplever folk har valgt noget fodtøj, som andre har haft god erfaring med, eller fodtøj som på et tidspunkt har føltes behageligt men nu skaber en ubalance. Her er det vigtigt at fremhæve, at det som er godt for nogen er ikke nødvendigvis godt for alle. Når du bliver anbefalet fodtøj, så er det ikke sikkert, at det som fungerer godt for en god ven, også fungerer godt for dig – Vi har alle individuelle fødder, og vi har alle vores egen gang og bevæge motorik.

 

”Det handler om dig og dine fødder”

 

Her er 3 gode råd til dig der søger nyt fodtøj

1. Du skal gå efter den gode oplevede komfort

Du skal som udgangspunkt vælge et par sko, som du finder behagelige. Det skal være den rigtige størrelse. Der skal være plads til dine fødder. Sko skal ikke stramme, og de må ikke være for store så fødderne bevæger sig rundt i fodtøjet. Når du har fundet den rigtige størrelse, skal skoen føles rar at have på –

Kun den der har skoen på, ved hvor den trykker og hvordan den sidder (det er dig).

 

2. Vælg en sko med en god sål

Det er sålen, der bærer din vægt og dermed nedsætter den belastning, som du udsætter dine fødder for, når du bevæger dig. Vores fødder er i sig selv gode til at absorbere belastninger. Derfor er det også muligt at gå barfodet. Oftest skal der dog fodtøj til, når vi bevæger os rundt. Fodtøjet både varmer, beskytter og aflaster.

Sålen skal på en gang føles fast og komfortabel. Sålen skal kunne bære og støtte dig i dine bevægelser. Når du går, skal du opleve, at du ikke falder ud over sålen, eller krænger eller vrider til  siden – Den kan andre nemmere se for dig, og du kan mærke det over tid.

 

3. Vælg en fast og støttende sko

Vi vil alle gerne have lette og luftige sko – helst skal fodtøjet ikke kunne mærkes. Men for mange som har bare en lille smule ubalance og dermed skæv belastning, vil det være en fordel med en ”fast sko”. En fast sko er en sko med en støttende hælkappe, som holder din fod på plads i skoen, også når du er i bevægelse.Her vil det også være en fordel med en fasthed i skoen sidevers, så de vertikale bevægelser (fra side til side) også støttes.

Hvis du prøver at forholde dig til disse 3 ting næste gang du køber fodtøj, så er der større sandsynlighed for, at du bliver glad for dit fodtøj. Der er mindre risiko for skæve belastninger, og du vil opleve både større komfort og større glæde ved dit nye fodtøj.

Der findes mange gode sko indenfor (næsten) ethvert mærke

Bemærk i forhold til de 3 gode råd – vi har ikke nævnt mærker eller brands. Vi har ikke anbefalet den ene sko fremfor den anden. Der finder gode såvel som mindre gode sko indenfor ethvert mærke. Du er den eneste, der kan vurdere, hvor skoen trykker på dine fødder.

Vi har ikke nævnt noget med design her handler det om din smag – og den er der fortsat god plads til. Den gode smag har det med at gå hånd i hånd med den oplevede komfort.

 

Med godt fodtøj kommer du langt med gode indlæg endnu længere

Når fodtøjet så ikke er helt tilstrækkeligt støttende, så er det at vi kan skabe balance, hvor der er ubalance ved brug af indlægssåler. Med godt fodtøj kommer du langt med individuelle indlæg kommer du længere.

Denne artikel bygger på samtale med David Doose Schmidt Ortopædskomagermester, specialist i fødder og fodtøj.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag tilbud og invitationer fra Indlægsklinikken Sport & Ortopædi