Offentlig tilskud til fodindlæg

På denne side kan du læse om gode råd til behandlingen og brugen af dine indlæg. Den rette behandling og brug af fodindlægget vil medvirke til øget effekt og levetid.

Korrekt brug af fodindlæg

Alle indlæg er specielt tilpassede til de individuelle fødder, da alle fødder er forskellige. Det betyder også, at fødder reagerer forskelligt på at blive understøttet af fodindlæg. Det er meget forskelligt, om man kan benytte skoindlægget hele tiden i starten, eller om man stille og roligt skal vænne fødderne til indlæggene. Det er derfor vigtigt, at du hele tiden er opmærksom på, hvordan det føles at bruge indlæggene. Nogle vil fra starten af kunne benytte indlægget hele tiden, hvor andre har brug for en tilvænningsperiode på 5-7 dage. 

I starten vil dine fødder blive godt trætte, og du vil kunne føle i smule ømhed, det er helt normalt. Det må dog ikke irritere eller gøre ondt. Hvis du får vabler, skal du tage det ud af skoene. Her vil det være en god ide at benytte det i kortere tid af gangen. Når du tilvænner dig til indlægget, skal du den første dag kun benytte dem i en halv time. De efterfølgende dage tillægger du en halv time dagligt. Dette gør du i 7-8 dage. 

Når det begynder at føles naturligt, lader du dem blive i skoene.

Hvis du efter 14 dage oplever ubehag, uro eller lignende i dine fødder ved brugen af fodindlæg, er du velkommen til at komme ned og få tilrettet indlæggene i klinikken i op til tre måneder efter, du har modtaget dem. 

Sådan vedligeholder du dine fodindlæg

Du bør jævnligt tage dine indlæggene ud af skoene, så de kan tørre. Du skal ikke tørre dine fodindlæg direkte på radiatorer eller lignende, da de kan tage skade og miste deres virkeevne. Lad dem hellere stå eller hænge frit og lufttørre, eventuelt natten over, mens du ikke benytter dem.

De har godt af jævnlig let rengøring. Dette klares med en fugtig klud med lidt sulfo på. Tør fodindlæggene af og lad dem tørre, inden de tages i brug igen. Er de betrukket med læder, kan du med fordel drysse lidt talkum på for at beskytte dem, så klæber de heller ikke til dine strømper.

Har du dem uden belægning, kan de vaskes i maskine ved 30 grader. Vær dog varsom med brugen af kraftige vaske -og skyllemiddeller. Spørg dog altid i klinikken først, hvis du er i tvivl om vedligeholdelsen af dine fodindlæg. Vi er her for det samme.

Hvornår gives der tilskud til fodindlæg?

Du kan søge om tilskud til fodindlæg ved varig funktionsnedsættelse. Du skal dog have en henvisning fra din læge eller speciallæge i henhold til din diagnose. Henvisningen skal sammen med en ansøgning sendes til din bopælskommune, som vurderer, om du berettiget til at modtage tilskud til dine fodindlæg. Husk du frit kan vælge, hvem der skal lave dine indlæg.

Ansøgningen skal udformes i henhold til Servicelovens bestemmelser: Bekendtgørelse: BEK nr. 19 af 11/01/2005. Indikationer for hjælp til ortopædiske fodindlæg efter § 11.

Du har mulighed for at blive godkendt til fodindlæg

  • Hvis du lider af leddegigt med svær forfodsfald og tådeformiteter.
    Hvis du er sukkersygepatient og har sårdannelser med risiko for sår i fodsålen med føleforstyrrelser.
  • Hvis du har svært forfodsfald ved samtidigt dårligt blodomløb. Det kan for eksempel være klostillede tæer, hammertæer eller deforme ledhoveder på mellemfodsknoglerne.
  • Hvis du døjer med stiv fodrod – medfødte sammenvoksninger.
  • Hvis du har svære fejlstillinger efter brud på fodrodsknogler eller kroniske ledbetændelser.
  • Hvis du lider af andre foddeformiteter af tilsvarende sværhedsgrad efter særlig begrundelse, for eksempel svært fikseret platfod, svær slaphed af ledbånd og ledkapsler ved medfødt knogleskørhed.

Du kan læse mere om dine muligheder for tilskud til fodindlæg her.

Da det kan virke uoverskueligt at skulle udforme ansøgningen, hjælper vi gerne med information og oplysninger. Selve ansøgningen skal sendes til kommunen via borger.dk – se under kropsbårne hjælpemidler. Hos Indlægsklinikken.dk er vi berettiget til at lave fodindlæg på bevilling.

Sygeforsikring Danmark og fodindlæg

Hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark kan du også være berettiget til tilskud. Du kan få tilskud til indlæg, hvis du er i gruppe 1,2, eller 5. Taksten for tilskud er 400 kr. pr. par, lige meget hvilken gruppe du tilhører. Oplys altid din behandler om, at du er medlem af Sygeforsikring Danmark, så du kan få det rette tilskud.

Læs mere om tilskud til fodindlæg på Sygeforsikring Danmarks egen hjemmeside. Du finder deres hjemmeside her.

Kontakt os gerne for høre, hvordan vi kan hjælpe dig. 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag tilbud og invitationer fra Indlægsklinikken Sport & Ortopædi