;

Gode råd om fodindlæg

Her er nogle gode råd til behandlingen og brugen af dine fodindlæg. Den rette behandling og brug af fodindlægget vil medvirke til øget effekt og levetid.

Korrekt brug af fodindlæg

Alle fodindlæg er specielt tilpassede til de individuelle fødder, da alle fødder er forskellige. Det betyder også, at fødder reagerer forskellige på at blive understøttet af fodindlæg. Det er meget forskelligt, om man kan benytte fodindlægget hele tiden i starten, eller om man stille roligt skal vænne fødderne til indlæggende. Det er derfor vigtigt, at du hele tiden er opmærksom, på hvordan det føles at bruge indlæggende. Nogle vil fra starten af kunne benytte fodindlæggende hele tiden, hvor andre har brug for en tilvænningsperiode på 5-7 dage. I starten vil dine fødder godt blive trætte, og du vil kunne føle i smule ømhed, det er helt normalt. Det må dog ikke irritere eller gøre ondt, og får du vabler, skal du tage fodindlægget ud af skoende. Her vil det være en god ide benytte fodindlægget i kortere tid af gangen. En model for tilvænning til indlægget kunne være følgende:

1. dag bruger du indlæggende 1 time om formiddagen og 1 time om eftermiddagen.
2. dag benytter du indlæggende 2 timer om formiddagen og 2 timer om eftermiddagen.
3. dag har du indlæggende i 3 timer om formiddagen og 3 timer om eftermiddagen.
Efterfølgende dage benytter du indlægget 3 til 4 timer om formiddagen og eftermiddagen.
Når det begynder at føles naturligt, lad du dem blive i skoene.

Hvis du efter 14 dage oplever ubehag, uro eller lignende i dine fødder ved brugen af fodindlæg, er du velkommen til komme ned og få tilrettet indlæggende i klinikken i op til tre måneder efter, du har modtaget dem. Du skal årligt tage dine indlæg til eftersyn for at sikre, at fodindlæggene stadig tjener deres formål.

Læs mere om vores indlæg

Sådan vedligeholder du dine fodindlæg

Du bør jævnligt tage dine fodindlæg ud af skoen, så de kan tørre. Du skal ikke tørre dine fodindlæg direkte på radiatorer eller lignende, da de kan tage skade og miste deres virkeevne. Lad dem hellere stå eller hænge frit og lufttørre, eventuelt natten over, mens du ikke benytter dem.

Dine fodindlæg har godt af jævnlig let rengøring. Dette klares med en fugtigt klud med lidt sulfo på. Tør fodindlæggene af og lad dem tørre, inden de tages i brug. Er dine fodindlæg betrukket med læder, kan du med fordel drysse lidt talkum på for beskytte dem, så klæber de hellere ikke til dine strømper.

Har du fodindlæg uden belægning, kan de vaskes i maskine ved 30o. Vær dog varsom med brugen af kraftige vaske -og skyllemiddeller. Spørg dog altid i klinikken først, hvis du er i tvivl om vedligeholdelsen af dine fodindlæg. Vi er her for det samme.

Kontakt vores klinik

Hvornår gives der tilskud til fodindlæg?

Du kan søge om tilskud til fodindlæg ved varig funktionsnedsættelse. Du skal dog have en henvisning fra din læge eller speciallæge i henhold til din diagnose. Henvisningen skal sammen med en ansøgning sendes til din bopælskommune, som vurderer, om du berettiget til at modtage tilskud til dine fodindlæg. Husk du frit kan vælge, hvem der skal lave dine indlæg.
Ansøgning skal udformes i henhold til Servicelovens bestemmelser: Bekendtgørelse: BEK nr. 19 af 11/01/2005. Indikationer for hjælp til ortopædiske fodindlæg efter § 11.

Du har mulighed for blive godkendt til fodindlæg

  • Hvis du lider af leddegigt med svært forfodsfald og tådeformiteter.
    Hvis du er sukkersygepatient og har sårdannelser med risiko for sår i fodsålen med føleforstyrrelser.
  • Hvis du har svært forfodsfald ved samtidigt dårligt blodomløb. Det kan for eksempel være klostillede tæer, hammertæer eller deforme ledhoveder på mellemfodsknoglerne.
  • Hvis du døjer med stiv fodrod – medfødte sammenvoksninger.
  • Hvis du har svære fejlstillinger efter brud på fodrodsknogler eller kroniske ledbetændelser.
  • Hvis du lider af andre foddeformiteter af tilsvarende sværhedsgrad efter særlig begrundelse, for eksempel svært fikseret platfod, svær slaphed af ledbånd og ledkapsler ved medfødt knogleskørhed.

Du kan læse mere om dine muligheder for tilskud til fodindlæg her

Da det kan virke uoverskueligt at skulle udforme ansøgningen, hjælper vi gerne med information og oplysninger. Selve ansøgningen skal sendes til kommunen via borger.dk – se under kropsbårne hjælpemidler. Hos Indlægsklinikken.dk er vi berettiget til at lave fodindlæg på bevilling.

Sygeforsikring Danmark og fodindlæg

Hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark kan du også være berettiget til tilskud. Du kan få tilskud til indlæg, hvis du er i gruppe 1,2, eller 5. Taksten for tilskud i 2016 er 200 kr. lige meget hvilken gruppe, du tilhører. Oplys altid din behandler om, at du er medlem af Sygeforsikring Danmark, så du kan få det rette tilskud.
Læs mere om tilskud til fodindlæg på Sygeforsikring Danmarks egen hjemmeside. Du finder deres hjemmeside her.

Kontakt os gerne for høre, hvordan vi kan hjælpe dig. Du finder vores kontaktinformation her.

Besøg vores klinik