Plantar Fasciitis / Svangsenebetændelse

Har du betændelse i svangsenen, vil du have stor glæde af et indlæg i dine sko. Her på siden kan du læse meget mere om svangsenebetændelse, og hvad du kan gøre for at slippe af med smerterne. Book en tid hos Indlægsklinikken og find ud af, hvordan du kan slippe af med dine smerter. Hos Indlægsklinikken bliver der lavet en 3D-analyse af din fod, så vi hurtigt kan afhjælpe problemet, og lave de indlæg, der passer præcis til dit behov. Book din tid online i dag.

Fodindlæg mod betændelse i svangsenen

Det er meget generende at have ondt i fødderne hver dag. Men du behøver slet ikke at rende rundt med den evige smerte. Fodindlæg kan med fordel bruges til at sørge for, at betændelsen i svangsenen ikke forværres eller genopstår. En fortsat overbelastning af svangsenen kan nemlig føre til kronisk betændelse i svangsenen, og det kan være ganske vanskeligt at behandle.

Ved at bruge et indlæg kan noget af presset, som svangen bliver udsat for at blive lettet lidt. På den måde får svangsenen ro, og betændelsen vil lige så stille forsvinde igen.

Fodanalyse og 3D-scanning

Hos Indlægsklinikken laver vi unikt tilpassede indlæg, som kan afhjælpe smerter eller ømme fødder forårsaget af betændelsen i svangsenen. Vi laver ortopædiske indlæg baseret på en samtale om dig og dine behov for indlæg samt en 3D-scanning af dine fødder.
Scanningen er det, som er grundlaget for fodindlægget. Her får vi et komplet billede af dine fødder, så vi ved, præcis hvor vi skal sætte ind. Indlægget korrigerer din fods position i skoen og sikrer aflastning. Se evt. vores video om 3D-scanningen og fodanalyse.

Hvad er betændelse i svangsenen?

Svangsenebetændelse kan være en ubehagelig oplevelse. Her kan du læse mere om betændelsestilstanden og om fodindlæg mod betændelsen.

Svangsenen er en forlængelse af akillessenen. Den udspringer fra hælknoglen lige under fodsålen og fæstner sig på alle fem tæer. Svangsenen har den funktion, at den er med til at oprette den længdegående bue, som findes i foden.

Betændelsen i svangsenen opstår, når senevævet oplever større stress eller pres, end det egentlig kan klare. Små overrivningsskader i senen vil herefter give symptomerne på betændelse i svangsenen. Symptomerne kan blandt andet være ømhed eller egentlige smerter bagtil under foden. Smerterne vil typisk opstå på den indvendige side af hælens forreste del.

Smerterne vil typisk opstå, når man træder ned på foden med al sin kropsvægt. Smerten er oftest størst efter nogen tids siden stille eller om morgenen. Efter 5-10 minutter på fødderne vil symptomerne lindres, da senen bliver smidiggjort og varmet op.

Årsager til betændelse i svangsenen

Betændelsen i svangsenen opstår typisk ved løb og afsæt, hvor foden bliver overbelastet gentagende gange. Da svangsenen, som nævnt, er i tæt forbindelse med akillessenen, er det som regel de samme overbelastningsskader, som man vil opleve i akillessenen og svangsenen.

Betændelse i svangsenen er til tider forbundet med hælspore. Hælsporen er dog ikke årsagen til betændelsestilstanden men derimod en følge af overbelastningen af foden. Hælspore bliver for mange en permanent tilstand, men man kan dog godt komme af med dem ved træning kombineret med de rette fodindlæg. Hælsporen har dog ingen reel betydning for fodens sundhed og kræver derfor ingen behandling. Du kan læse mere om hælspore her.

Du kan også være disponeret for betændelse i svangsenen, blandt andet hvis du lider af gigt, platfod, overvægt eller hulfod. Samtidig kan betændelsen også opstå ved brug af fodtøj, som ikke støtter foden eller virker støddæmpende. Hos Indlægsklinikken vejleder vi også gerne om korrekt fodtøj i forhold til din fodtype. Vi har endda en udstilling med komfortsko, som du kan prøve, når du alligevel er i klinikken til en fodanalyse. Du kan let og hurtigt booke tid til en fodanalyse online allerede i dag.

Genoptræning af svangsenen

Betændelsen i svangsenen kan kræve en behandling med genoptræning af senen afhængig af, hvor alvorlig skaden er. Dine fødder skal selvfølgelig aflastes således, at de ikke udsættes for samme belastende bevægelser, som har givet skaden.

Ved genoptræningen er der fokus på genoptræning af lægmusklen med aktivering og styrketræning. En behandling med genoptræning kan med stor fordel kombineres med specialdesignende fodindlæg til sko og fornuftigt og hensigtsmæssigt fodtøj. Hvis du skal starte lange vandre- eller løbeture op, så sørg for at begynde langsomt og øge længden på turene gradvist.

Indlægsklinikken kan hjælpe dig med små øvelser, du kan bruge til at træne dine fødder og vejlede dig i forhold til sko.

Sørg for hvile

Selvom svangsenen skal genoptrænes og smidiggøres, så er det også vigtigt, at du lytter til din krop og husker at give fødderne hvile.

Hvis inflammationen f.eks. er opstået på grund af meget gang eller løb, så bør du overveje at give fødderne noget ro. Find en anden form for træning som f.eks. cykling eller svømning, hvor du ikke overbelaster svangsenen.

Giv eventuelt dine fødder et dejligt varmt fodbad. Det smidiggør musklerne og giver ro i fødderne. Nogle gange kan det også virke beroligende med det modsatte – altså et koldt fodbad. Ligesom en ispose kan være med til at lindre smerterne.

Valg af fodtøj

Det er utroligt vigtigt at vælge noget ordentligt fodtøj, når man har problemer med fødderne. Sammen med de speciallavede indlæg afhjælper det, de smerter og gener du måtte have på grund af f.eks. betændelse i svangsenen. Indlægsklinikken kan give dig råd og vejledning til at vælge det rette fodtøj, når du får lavet indlæg.

Undgå høje hæle, for små sko og for smalle sko. Tænk over, hvilke sko du har på, hvis du står og går meget på dit arbejde. Hvis du løber meget, så er det vigtigt, at du får løbesko, der støtter dine fødder, der hvor du har mest smerter.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag tilbud og invitationer fra Indlægsklinikken Sport & Ortopædi