;

Knyster

Knyster er en udbuling på storetåens grundled. Dette gør, at storetåen peger ind mod de andre tæer. Hos Indlægsklinikken laver vi skoindlæg, der lindrer smerter, hvis du har en knyst på foden.

Knyster er en udbuling på storetåens grundled. Dette gør, at storetåen peger ind mod de andre tæer. Hos Indlægsklinikken laver vi skoindlæg, der lindrer smerter, hvis du har en knyst på foden.

Hvad er en knyst?

En knyst en udbuling på storetåens grundled. Dette gør, at storetåen peger ind mod de andre tæer. På latin kaldes dette Hallux Valgus. Det, at storetåen drejer indad, gør, at foden bliver spids, hvilket gør, at der dannes knyster på storetåen grundled. Knysten kommer, fordi de to knogler på hver side af storetåleddet kommer til at danne en vinkel, hvilket gør at knogleenden buler ud, og danner en knyst. Dette sker ved, at der dannes en væskefyldt frembuling på storetåens grundled.

Storetåen knogler bør ligge i forlængelse af hinanden, således at der ikke skabes unødigt tryk på storetåens grundled. Når man har en skæv storetå, vil tåens grundled oftest blive udsat for et øget tryk fra for eksempel fodtøj. Den vil derfor hæve og gøre ondt. Denne tilstand kaldes knyster.

Du kan læser mere om skæv store tå her.

Der er ikke enkelt forklaring på hvorfor man får knyster. Der kan nemlig være flere årsager.

Men det menes, at det kan være arvelig, så hvis der er nogen i din nærmeste familie, som har en knyst, er der formentlig større risiko for, at du også får en knyst på et tidspunkt i livet. Skæv storetå og knyster ses ofte hos unge mennesker.

Problemet kan forværres ved brug af fodtøj, der strammer eller giver en mere belastende fodstilling som for eksempel smalle sko eller høje hæle. Med tiden kan der opstå nedsat styrke i ledbåndene i foden, så foden synker sammen, og knoglerne i den midterste del af foden bliver spredt lidt. Der medfører så ubalance i fodens muskler, der skal holde storetåen position. Derved vil storetåen blive yderligere trukket ind mod de andre tæer, og problemet forøges, samtidig med at trykket på storetåen grundled øges, hvilket vil medføre øget risiko for, at der dannes en knyst på en eller begge fødder.

Knyster og skoindlæg fra Indlægsklinikken

Hos Indlægsklinikken kan vi lave specielle indlæg til dig, hvis du har knyster. Vi laver indlæg som støtter op om forfoden og sikrer en rigtig position af tæerne. Vi søger for et indlæg, som giver den rigtige støtte til foden, så den er korrekt placeret i skoen. Samtidig kan et indlæg ofte være med til at afhjælpe eventuelle smerter ved knyster. Hos Indlægsklinikken har vi to typer indlæg; individuelle indlæg og støbte indlæg. For at vide, præcis hvilket indlæg du skal have, laver vi hos Indlægsklinikken en fodanalyse. Den giver os et præcist billede af din fod, og hjælper os til at lave det optimale indlæg til dine behov. Du kan se en video om vores fodanalyse her.

Eller du kan læse mere om vores indlæg her.

Ved knyster kan det være generende at have sko på, da det ofte giver gener, at tæerne er presset sammen. Hos Indlægsklinikken giver også gerne gode råd med, om hvilke sko, der vil være optimale for dig. Hvis du har en knyst vil det ofte være sko, som er brede og med så flad hæl som muligt. Vi har et udvalg af komfortsko, som du er meget velkommen til at kigge nærmere på, når du er i butikken.

Fakta om knyster

Her kan du danne dig et hurtigt overblik over knyster, da vi har samlet tre relevante punkter vedrørende knyster og indlæg.

  • En knyst er en udbuling på storetåen, som kan være meget generende.
  • For smalle sko og sko med for høje hæle kan forværre knyster.
  • Et fodindlæg fra Indlægsklinikken kan hjælpe til at sikre korrekt placering af foden i skoen og mindske gener ved knysten.

Kontakt os gerne for mere information om knyster og indlæg – vi gerne altid gerne uforpligtende råd og vejledning.

Du kan finde vores kontaktinformation her.

Eller bestil tid til en fodanlyse i dag – det kan du let gøre online.

BOOK TID TIL EN KONSULTATION