;

Nedsunken forfod
(pes planus transversus)

 

Nedsunken forfod kan være svært at behandle hurtigt og effektivt, da der er meget små muskler og sener i forfoden, som ikke er lette at genoptræne. Vores fodindlæg bliver speciallavet til dig baseret på en analyse af din fod, sådan at du får det optimale indlæg til dine behov. Et indlæg vil ofte korrigere forfodens stilling, sådan at smerter i forfoden mindskes. 

Hvad er nedsunken forfod

Nedsunken forfod, eller forfodsnedfald, er en tilstand hvor mellemfodsknoglerne langs foden ændring stilling.  En normal fod har en bue på tværs af forfoden, som gør vores gang har et fjedrende afsæt. Det er dette fjedrende afsæt, som gør vores gang ubesværet og let, både ved normal gang og ved løb. Når man lider af nedsunken forfod, er buen ikke tilstede, grundet den ændrede stilling af forfoden. Vægtfordelingen, som normalt primært er på storetåen og lilletåen, er nu på de tre andre tæer. Dette gør at ens gang bliver mere besværet, og man udsætter foden for en større belastning. Denne øgede belastning vil føre til mere hård hud på foden, som igen kan udvikle sig til ligtorne, som også kan være meget smertefulde. Lider du af nedsunken forfod, kan et fodindlæg støtte og afhjælpe dine fod, sådan at smerter, der skyldes den nedsunke forfod, vil mindskes. 

Fodindlæg mod forfodsnedfald

Nedsunken forfod kan være svært at behandle hurtigt og effektivt, da der er meget små muskler og sener i forfoden, som ikke er lette at genoptræne. Mennesker har faktisk ingen bevidst kontakt til de enkelte muskler i forfodens bue, og derfor kan de ikke trænes individuelt.

Ikke desto mindre kan du og dine fødder have godt at et besøg hos en fodterapeut, som kan behandle hård hud og ligtorne. Dog fjerner en fodbehandling mod ligtorne og hård hud kun symptomerne og hjælper altså ikke mod de bagvedliggende årsager. Derfor vil der være en mulighed for, at den hårde hud og ligtorne vil vende tilbage. Og samtidig vil eventuelle smerter ikke blive formindsket af et besøg hos en fodterapeut. Vi kan hjælpe dig med nogle små øvelser, sådan at du kan bibeholde og eventuelt forbedre muskulaturen i resten af forfoden. Hvis du ønsker et mere længerevarende resultat, kan du med fordel kombinere fodbehandlinger med fodindlæg, som aflaster foden.

Vores fodindlæg bliver speciallavet til dig baseret på en analyse af din fod, sådan at du får det optimale indlæg til dine behov. Et indlæg vil ofte korrigere forfodens stilling, sådan at smerter i forfoden mindskes.

 LÆS OM VORES INDLÆG 

Årsager til nedsunken forfod

Der er ikke kun én grund til, at mange danskere lider af nedsunken forfod. Derimod kan lidelsen have flere årsager.

En af årsagen til forfodsnedfald er overvægt – også hos gravide. Grundet en vægtforøgelse vil der naturligvis komme en øget belastning på fødderne. Det er ofte tilfældet hos gravide, som jo netop har en stor vægtforøgelse over en kort periode.

En anden årsag til nedsunken forfod er høje hæle. Det er selvfølgelig ikke alle, der går med høje hæle, som vil opleve at have nedsunken forfod. Men når man går i høje hæle lægges alt presset på netop forfoden. Det er forfoden faktisk slet ikke beregnet til, og foden kan derfor let blive overbelastet. Den samme belastning kan også ske ved, at man går i for korte eller for smalle sko.

Sportsudøvere vil ofte også opleve at få forfodsnedfald. Det skyldes, at der enten lægges meget vægt på forfoden i udøvelsen af sportsgrenen, hvilket for eksempel er tilfældet ved badminton. Eller det kan skyldes, at skoene sidder meget tæt fast på foden, som er tilfældet ved for eksempel fodboldsko. Samtidig ønsker de færreste sportsudøvere formentlig følelsen af at rutsje rund i skoene og vælger derfor ofte et par sko, som er kortere, end de egentlig burde være.

En sidste ofte typisk årsag til nedsunken forfod er tunge løft i længere perioder. For eksempel et arbejde, hvor du løfter tungt vil øge belastningen på hele foden men på forfoden i særdeleshed.

Som nævnt, vil den ekstra belastning, som kommer ved øget vægt, brug af høje hæle eller tungt arbejde påvirke forfoden. Senerne og muskulaturen i forfoden vil blive længere og vil kort sagt medføre, at de ikke er stramme nok til at opretholde den naturlige bue i forfoden.

Hos Indlægsklinikken står vi klar til at hjælpe dig med fodindlæg, hvis du lider af nedsunken forfod.

Fakta om nedsunken forfod

  • Sportsudøvere vil ofte opleve at få nedsunken forfod grundet overbelastning af fødderne i bevægelse.
  • Gravide kan også opleve nedsunken forfod på grund af den øgende belastning på foden over kort tid.
  • Fodindlæg kan med fordel afhjælpe symptomerne på nedsunken forfod.

Kontakt os gerne, hvis du gerne vil vide mere om indlæg og fodanalysen. Vi står altid klar med en hjælpende hånd. Du finder vores kontaktinformation her.

Du kan også booke en tid til en fodanalyse online i dag. Det er let og hurtigt at gøre.

 BOOK TID TIL EN KONSULTATION