;

PLATFOD (PES PLANUS)

platfod, platfodethed, skoindlæg, indlæg, fodindlæg

På denne side vil du kunne læse meget mere om platfod. Du kan blandt andet lære mere om årsagerne til platfod og hvordan fodindlæg kan hjælpe dig.

Hvad er platfod?

Ordet platfod dækker faktisk over to forskellige begreber eller typer af platfod. Foden buer nemlig i to forskellige retninger. Foden buer på langs ad foden og på tværs af forfoden. Den ene type platfodethed er fleksibel/mobil platfod. Her er svagbuen normalt indstillet, når en person står på tæer. Den anden type er rigid eller stiv platfod. Her kan svangbuen ikke rettes ud, selvom man står på tæer. Platfod er således en fælles betegnelse for, at buerne i foden er reduceret eller forsvundet helt.
Mange, hvis ikke alle børn, har indtil de er tre eller fire år det, som kaldes blød platfod. Det er helt normal og forsvinder med alderen. Hos voksne er der oftest en sammenhæng mellem alder og platfodethed. Faktisk er 2 % af danskerne platfodede i større eller mindre grad.

 KONTAKT OS 

Fodindlæg mod platfod

Mange voksne, som har pes planus, har oftest ingen eller meget få gener. Men folk med platfodethed kan dog også nemt komme til at overbelaste fødderne, hvilket kan føre til ømhed, ubehag eller egentlige smerter i foden og læggen. Oftest vil det være tilfældet om aftenen efter foden er blevet overbelastet en hel dag, og du vil til tider formentlig også opleve hævelser.
Hvis du har smerter, træthed eller ubehag i fødderne, kan indlæg til dine sko være en god løsning. Dette gøres ved at lave indlæg, som løfter op under hælbenet. På denne måde kommer svangen op i sin normale stilling. Fodindlæggene kan sammen med et solidt stykke fodtøj sørge for en jævn belastning over hele foden, og på denne måde vil ubehaget formentligt minimeres. Samtidig kan de helt rette fodindlæg være medvirkende til, at dine symptomer på platfod ikke bliver forværret. Det er samtidig relevant at sørge for at bruge ordentligt fodtøj, som giver den rigtige støtte i svangen under foden.
Hos Indlægsklinikken er vores indlæg specialt lavet til dig, sådan at du får de helt rette indlæg til din platfodethed. Vi laver indlæggene baseret på en fodanalyse, som er en kombination af en konsultation og en 3D scanning af foden. Ved konsultationen taler vi om dig, og dit behov for indlæg. Scanningen bruges som grundlag for dit unikke fodindlæg. Vi laver to typer af indlæg: individuelle indlæg og støbte indlæg. De er begge to speciallavede indlæg, som er skabt til dig. Forskellen er blot metoden, der bruges til at fremstille indlæggene. Du kan læse mere om vores indlæg her. Og husk, at alle vores indlæg fremstilles af vores dygtige ortopædskomager.

 BOOK TID ONLINE 

Årsager til platfod

Ligesom ved nedsunken forfod er der ikke blot én grund til, at nogle mennesker vil få platfod.
Platfodethed kan være arveligt og oftest har flere personer i en familie platfodethed. Årsagen til platfodethed varierer også efter hvilken type af platfod, man lider af. Og endnu ved man ikke alle grunde til, at nogle mennesker har Pes Planus.

Men nogle af årsagerne kan være:
  • Kort akillessene, som kan overbelaste fodsålen ved gang
  • Brud i knogler i mellemfoden eller bagfoden
  • Nerve og muskelsygdomme og spastisk lammelse
  • Sammenvoksning af knogler i fødderne
  • Leddegigt
  • Arvelige årsager

Indlægsklinikken kan hjælpe dig, hvis du oplever gener som smerter eller træthed i fødder grundet platfodethed. Du kan læse meget mere om vores specialsyede indlæg her.
Hvis ønsker mere information om platfodethed har sundhed.dk en god side, hvor du kan læse meget mere om emnet. Du kan finde sundhed.dk’s side vedrørende platfodethed her. 

Fakta om platfod
  • Platfod ses hyppigt hos børn i 3-4 års alderen, men de vokser oftest fra det.
  • Fodindlæg kan hjælpe mod platfodethed og sørger for at symptomerne ikke forværres yderligere.
  • Platfod kan være arveligt men kan også skydes blandt andet brud i knogler og leddegigt