Platfod
(pes planus)

På denne side vil du kunne læse meget mere om platfod. Du kan blandt andet lære mere om årsagerne til platfod og hvordan fodindlæg kan hjælpe mod platfod.

Hvad er platfod?

Ordet platfod dækker faktisk over to forskellige begreber eller typer af platfod. Foden buer nemlig i to forskellige retninger. Foden buer på langs ad foden og på tværs af forfoden. Den ene type platfod er fleksibel/mobil platfod. Her er svagbuen normalt indstillet, når en person står på tæer. Den anden type platfod er rigid eller stiv platfod. Her kan svangbuen ikke rettes ud, selvom man står på tæer. Platfod er således en fælles betegnelse for, at buerne i foden er reduceret eller forsvundet helt.
Mange, hvis ikke alle børn, har indtil de er tre eller fire år det, som kaldes blød platfod. Det er helt normal og forsvinder med alderen. Hos voksne er der oftest en sammenhæng mellem alder og platfodethed. Faktisk har 2 % af danskerne platfod i større eller mindre grad.

 

 KONTAKT OS 

 

Fodindlæg mod platfod

Mange voksne, som har platfod, har oftest ingen eller meget få gener. Men folk med platfod kan dog også nemt komme til at overbelaste fødderne, hvilket kan føre til ømhed, ubehag eller egentlige smerter i foden og læggen. Oftest vil det være tilfældet om aftenen efter foden er blevet overbelastet en hel dag, og du vil til tider formentlig også opleve hævelser.
Hvis du har smerter, træthed eller ubehag i fødderne, kan indlæg til dine sko være en god løsning. Dette gøres ved at lave indlæg, som løfter op under hælbenet. På denne måde kommer svangen op i sin normale stilling. Fodindlæggene kan sammen med et solidt stykke fodtøj sørge for en jævn belastning over hele foden, og på denne måde vil ubehaget formentligt minimeres. Samtidig kan de helt rette fodindlæg være medvirkende til, at dine symptomer på platfod ikke bliver forværret. Det er samtidig relevant at sørge for at bruge ordentligt fodtøj, som giver den rigtige støtte i svangen under foden.

 

 BOOK TID ONLINE 

 

Årsager til platfod

Ligesom ved nedsunken forfod er der ikke blot én grund til, at nogle mennesker vil få platfod.
Platfod kan være arveligt og oftest har flere personer i en familie platfodethed. Årsagen til platfod varierer også efter hvilken type af platfod, man lider af. Og endnu ved man ikke alle grunde til, at nogle mennesker har platfod.

Men nogle af årsagerne kan være:
  • Kort akillessene, som kan overbelaste fodsålen ved gang
  • Brud i knogler i mellemfoden eller bagfoden
  • Nerve og muskelsygdomme og spastisk lammelse
  • Sammenvoksning af knogler i fødderne
  • Leddegigt
  • Arvelige årsager

Indlægsklinikken kan hjælpe dig, hvis du oplever gener som smerter eller træthed i fødder grundet platfod. Du kan læse meget mere om vores specialsyede indlæg her.
Hvis ønsker mere information om platfod har sundhed.dk en god side om platfod. Du kan finde sundhed.dk’s side vedrørende platfod her. 

Fakta om platfod
  • Platfod ses hyppigt hos børn i 3-4 års alderen, men de vokser oftest fra det.
  • Fodindlæg kan hjælpe mod platfod og sørger for at symptomerne ikke forværres yderligere.
  • Platfod kan være arveligt men kan også skydes blandt andet brud i knogler og leddegigt