;

Skæv storetå (Hallux Valgus)

 

Skæv storetå hedder på latin Hallux Valgus. Det er en skævdrejning af storetåen, som gør, at tåen peger ind mod lilletåen. Generne ved skæv storetå kan lindres ved et skoindlæg.

Skæv storetå hedder på latin Hallux Valgus. Det er en skævdrejning af storetåen, som gør, at tåen peger ind mod lilletåen. Generne ved skæv storetå kan lindres ved et skoindlæg.

Hvad skyldes en skæv storetå?

En skæv storetå, eller Hallux Valgus på latin, er en tilstand, hvor storetåen er skævvredet, måske endda vredet af led, sådan at den peger over mod lilletåen. Det kan være særdeles ubehageligt at have en skæv storetå, og hævelserne og den forandrede fodform kan gøre det vanskeligt at finde passende sko. Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor nogle mennesker får skæve storetæer. Men lidelsen er ganske udbredt, og flere kvinder end mænd bliver ramt at lidelsen. Dog menes det, at for små sko, især med høj hæl kan være medvirkende til at udvikle hallux valgus. Samtidig kan forfodsplathed og hulfod være med til at udvikle den skæve storetå. Arvelighed spiller også en stor rolle i forhold til Hallux Valgus – så hvis dine forældre eller bedsteforældre har haft kryster eller Hallux Valgus, er der større sandsynlighed for, at du også får tendens til skæv storetå.
Typisk vil de første symptomer på skæv storetå, eller knyster på storetåen, være rødmen på siden af storetåen samt ømhed i tåen – især efter brugen af for stramt eller snævert fodtøj.

Fodindlæg til skæve storetæer hos Indlægsklinikken

Det er først og fremmest vigtigt at fravælge stramme eller snævre sko og støver, hvis man allerede har tendens til Hallux Valgus eller knyster. Det er derfor en god ide, at gennemgå ens fodtøj. Hos Indlægsklinikken kan vi hjælpe dig med at vælge det rigtige fodtøj til dine fødder. Vi kan specialfremstille fodindlæg, som er tilpasset dig og dine fødders behov. Et indlæg fra indlægsklinikken kan aflaste din forfod og særligt din storetå og sikre den rette balance. Et indlæg ved Hallux Valgus og knyster kan blandt andet være et lille indlæg, man ligger mellem storetåen og tåen ved siden af. Et indlæg sammen med de rette par, brede, sko, kan hjælpe med at linde smerter forbundet ved Hallux Valgus. Det er også en god ide at få et indlæg, hvis du lider af forfodsplathed. Det kan i nogle tilfælde også være medvirkende til skæv storetå, og derfor kan et indlæg ved forfodsplathed være med til at hæmme udviklingen af Hallux Valgus. Læs mere om forfodsplathed her.

Hos Indlægsklinikken laver vi to typer af indlæg: individuelle indlæg og støbte indlæg. Begge er lavet på grundlag af en fodanalyse og en konsultation – forskellen ligger i, hvordan de bliver fremstillet. Du kan læse mere om de to typer skoindlæg her.
 

Ved store smerter, hvor indlæg ikke viser sig tilstrækkelige, kan en operation være en sidste mulighed. Det er derfor altid en god ide at kontakte egen læge, hvis du har tendens til skæv storetå.

Fakta om skæv storetå

Her kan du finde de tre mest relevante fakta i forhold til skæve storetæer og skoindlæg.

  • Skæv storetå eller Hallux Valgus kan skyldes for snævre sko og rammer oftest kvinder. Arvelighed spiller også en rolle ved risikoen for udvikling af skæv storetå.
  • Fodindlæg fra Indlægsklinikken kan afhjælpe smerter forårsaget af skæve storetæer og korrigere fodens position.
  • Hvis du lider af Hallux Valgus er det en god ide at vælge brede sko med lav hæl og god affjedring.

Kontakt os gerne for mere information om fodindlæg, hvis du lider af Hallux Valgus eller knyster. Vi hjælper dig til at finde dit optimale indlæg, så dine smerter og gener bliver så minimale som muligt eller helt forsvinder. Vi hjælper dog også gerne med at finde det rette par sko, som giver plads til tæerne.

Du kan finde vores kontaktinformation her.

Eller bestil tid til en fodanlyse i dag – det kan du let gøre online.

BOOK TID TIL EN KONSULTATION