Ondt i akillessenen

Har du ondt i akillessenen? De fleste mærker det især ved løb. Prøv et indlæg fra Indlægsklinikken, og slip for at have ondt i akillessenen. Smerter i akillessenen kan genere på mange måder, og det kan ødelægge din træning. Lad Indlægsklinikken hjælpe dig med at finde årsagen til smerterne. Book din tid online i dag.

Indlæg mod smerter i akillessene

Der er ingen grund til at gå rundt med smerter hele tiden. Find ud af, hvor smerterne stammer fra. Når man har smerter et sted i kroppen, er det oftest et andet sted i kroppen det er udsprunget fra.

En af måderne til at afhjælpe smerter i akillessenen kan være at få et skoindlæg. Hvis din akillessene er blevet stram og gør ondt, så kan det hjælpe med et skoindlæg. Mange oplever at få ondt i akillessenen efter løb. Det kan komme blandt andet opstå, hvis din fodstilling er forkert. Her vil et indlæg kunne hjælpe, så du kan komme af med smerterne.

Fodanalyse og 3D-scanning

Hos Indlægsklinikken laver vi unikt tilpassede indlæg, som kan afhjælpe smerter eller ømme fødder forårsaget af betændelsen i svangsenen. Vi laver ortopædiske indlæg baseret på en samtale om dig og dine behov for indlæg samt en 3D-scanning af dine fødder. 

Scanningen er, det som er grundlaget for fodindlægget. Her får vi et komplet billede af dine fødder, så vi ved, præcis hvor vi skal sætte ind. Indlægget korrigerer din fods position i skoen og sikrer aflastning. Se evt. vores video om 3D-scanningen og fodanalyse.

Hvorfor får man ondt i akillessenen?

Akillessenen er den sene, der hæfter fra hælknoglen og til lægmusklen. Det er kroppens største sene, og den kan hurtigt blive overbelastet. Mange løbere oplever at få ondt i akillessene, fordi den bliver overbelastet ved f.eks. forkerte sko eller for hårdt underlag. 

Hvis du oplever at have smerter i akillessenen om morgenen, er det højest sandsynligt, fordi du har fået overbelastet den. Det kan både være på grund af forkerte sko, eller fordi din fodstilling er forkert. Nedsunken forfod og platfod kan især ændre på din fodstilling og få trukket i sener og muskler i resten af kroppen.

Behandling af smerter i akillessene

Udover at få et indlæg, der kan afhjælpe smerter i akillessenen, så er der nogle ting, du kan gøre selv.

Ro og hvile
Sørg for at give akillessenen ro. Det hjælper ikke, hvis du bliver ved med at udsætte den for overbelastning. Selvom du rigtig gerne vil ud at løbetræne, så løb evt. kortere eller færre ture. 

Alternativ træning
Overvej at skifte din træning ud med en anden træningsform indtil din akillessene ikke gør ondt længere. Lav f.eks. yoga, cykelture eller svømning. Disse træningsformer overbelaster ikke akillessenen, hælen og læggen. Sørg eventuelt for (meget) blød udstrækning af akillessenen inden og efter træning.

Træning af akillessene
Du kan også træne akillesenen ved at lave små øvelser, der styrker senerne og musklerne. Sådan kan du træne akillessenen:

  1. Stil dig på f.eks. et trappetrin eller en kantsten
  2. Vip forsigtigt op på tæerne
  3. Sænk langsomt hælene nedad igen
  4. Gentag processen flere gange

 

Start ud med f.eks. fem gentagelser og øg gentagelserne efterhånden.

Køl ned med ispose
Hvis du har meget ondt, kan du evt. køle det ned med en ispose. Husk at det anbefales kun at køle i 20 minutter ad gangen. Læg et viskestykke eller lignende mellem hud og ispose, så du ikke får forfrysninger.

Undgå at gå rundt barfodet
Det er en god idé at sørge for støtte til hælen selvom du er indendørs. Brug f.eks. nogle sko med dit skoindlæg, når du går rundt derhjemme.

Gode sko
Derudover er det altid en god idé at sørg for gode sko, som har den rette støtte og affjedring. Husk at du kan bruge dine skoindlæg i alle dine sko fra løbesko, arbejdssko, hverdagssko og til sikkerhedssko.  Spørg evt. Indlægsklinikken til råds omkring sko.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag tilbud og invitationer fra Indlægsklinikken Sport & Ortopædi