Nedsunken forfod

Har du nedsunken forfod og lider af smerter i fødderne? Smerterne kommer som oftest mest i forfoden. Et indlæg fra Indlægsklinikken kan afhjælpe med at mindske dine smerter. Det er vigtigt at gøre noget ved en nedsunken forfod, så problemet ikke bliver værre. Book din tid online i dag.

Få et indlæg - slip af med smerterne!

Det er meget generende at have ondt i fødderne hver dag. Men du behøver slet ikke at rende rundt med den evige smerte. Vores fodindlæg bliver speciallavet til dig baseret på en analyse af din fod, sådan at du får det optimale indlæg til dine behov. Et indlæg vil ofte korrigere forfodens stilling, sådan at smerter i forfoden mindskes.

Vi kan hjælpe dig med nogle små øvelser, sådan at du kan bibeholde og eventuelt forbedre muskulaturen i resten af forfoden. Hvis du ønsker et mere længerevarende resultat, kan du med fordel kombinere fodbehandlinger med fodindlæg, som aflaster foden.

Fodanalyse og 3D-scanning

Hos Indlægsklinikken er vores indlæg specielt lavet til dig, så du får de helt rette indlæg, der kan afhjælpe de gener du måtte have. Vi laver de ortopædiske indlæg baseret på en fodanalyse, som er en kombination af en konsultation og en 3D-scanning af foden. Ved konsultationen taler vi om dig og dit behov for indlæg. Scanningen bruges som grundlag for dit unikke fodindlæg. Vi laver to typer af indlæg: individuelle indlæg og støbte indlæg. De er begge to speciallavede indlæg, som er skabt til dig. Forskellen er blot metoden, der bruges til at fremstille indlæggene. Du kan læse mere om vores indlæg her. Alle vores indlæg fremstilles af vores dygtige ortopædiskomager.

Hvad er nedsunken forfod?

En normal fod har en såkaldt tværbue, der sørger for, at foden har et fjedrende afsæt. Det er dette fjedrende afsæt, som gør vores gang ubesværet og let, både ved normal gang og ved løb. Det vil sige, at man normalt fordeler trykket på store- og lilletå, som noget af det første, når foden rammer underlaget. Ved nedsunken forfod er tværbuen sunket i midten, og trykket ligger derfor på de tre midterste tæer. Hermed belaster du trædepuderne og det fedtvæv, der normalt beskytter din fod. 

Foden bliver udsat for en stor belastning, og det kan give følgevirkninger som f.eks. hård hud. Derudover kan det også trykke på nerverne, der går ud til tæerne. Det kan føles som om, at ens fødder sover eller give direkte smerter.

Det sker ofte med alderen, at ledbånd og musklerne bliver svagere og medfører nedsunken forfod. 

Symptomer på nedsunken forfod kan være:

  • ekstra meget hård hud på trædepuderne
  • sovende fornemmelse i tæerne
  • ondt i forfoden

Årsager til nedsunken forfod

En af årsagerne til forfodsnedfald er overvægt – også hos gravide. Grundet en vægtforøgelse vil der naturligvis komme en øget belastning på fødderne. Det er ofte tilfældet hos gravide, som jo netop har en stor vægtforøgelse over en kort periode.

En anden årsag til nedsunken forfod er høje hæle. Det er selvfølgelig ikke alle, der går med høje hæle, som vil opleve at få nedsunken forfod. Men når man går i høje hæle, lægges alt presset netop på forfoden. Det er forfoden faktisk slet ikke beregnet til, og foden kan derfor let blive overbelastet. Den samme belastning kan også ske ved, at man går i for korte eller for smalle sko.

Sportsudøvere vil ofte også opleve at få forfodsnedfald. Det skyldes, at der enten lægges meget vægt på forfoden i udøvelsen af sportsgrenen, hvilket for eksempel er tilfældet ved badminton. Eller det kan skyldes, at skoene sidder meget tæt fast på foden, som er tilfældet ved for eksempel fodboldsko. Samtidig ønsker de færreste sportsudøvere formentlig følelsen af at rutsje rundt i skoene og vælger derfor ofte et par sko, som er kortere, end de egentlig burde være.

En sidste ofte typisk årsag til nedsunken forfod er tunge løft i længere perioder. For eksempel et arbejde, hvor du løfter tungt, vil øge belastningen på hele foden men på forfoden i særdeleshed.

Som nævnt, vil den ekstra belastning, som kommer ved øget vægt, brug af høje hæle eller tungt arbejde påvirke forfoden. Senerne og muskulaturen i forfoden vil blive længere og vil kort sagt medføre, at de ikke er stramme nok til at opretholde den naturlige bue i forfoden.

Hos Indlægsklinikken står vi klar til at hjælpe dig med fodindlæg, hvis du lider af nedsunken forfod.

Træning - styrk dine fødder og krop

Det er ikke sikkert at det hjælper at træne dine fødder. Men ved at styrke musklerne i foden, kan det sammen med indlæg og gode sko evt. afhjælpe dine problemer. Indlægsklinikken kan også hjælpe med nogle små fodøvelser, der kan styrke din muskulatur i fødderne, så tøv ikke med at booke en tid.

Det kan være en godt at have fokus på at træne hele kroppen, selvom smerterne kun er i fødderne. Ved at træne hele kroppen, styrker du ikke kun muskler og sener i fødderne, men også i resten af kroppen. På den måde er hele kroppen med til at bære din vægt. Jo mere muskelmasse du har i din krop, jo nemmere er det for din krop at bære dig rundt. Dermed vil der ikke komme et lige så stort pres på dine fødder.

Det er ikke alt, der kan trænes væk. Men ved lidelser som hælspore og betændelse i svangsenen er det oftest meget succesfuldt at træne.

Valg af fodtøj

Udover et indlæg, er det vigtigt, at du tænker over, hvilke sko du går i. Et par gode råd til dine sko er:

  • Sørg for, at skoen passer ordentligt
  • Undgå høje hæle
  • Brug dine indlæg i alle sko

 

Husk at du også sagtens kan bruge dine indlæg i trænings- og løbesko.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag tilbud og invitationer fra Indlægsklinikken Sport & Ortopædi