Ømme fødder

Har du ømme fødder? Rigtig mange går rundt med ømme fødder hver dag. Der ligger oftest noget bag disse smerter. På denne side vil du kunne læse meget mere om ømme fødder, og hvad der kan afhjælpe smerterne. Få gode råd til pleje, behandling og øvelser til dine fødder. Indlægsklinikken kan hjælpe dig, hvis du oplever gener som f.eks. ondt i hælene, tæerne, forfoden eller lignende. Book din tid online i dag.

Indlæg mod ømme fødder

Måske har du fuldstændig glemt, hvor dejligt det kan være at gå på blødt græs om sommeren eller mærke det varme sand, fordi dine fødder hele tiden gør ondt. Det kan også være, du savner de lange løbe- eller gåture, der gør dig så glad. Men du er forhindret på grund af, det føles som at gå på knive, i stedet for som at gå på skyer.

Vores fødder er noget af det, der er hårdest prøvet på kroppen. De bærer rundt på hele vores kropsvægt og måske nogle gange mere til. Vi bruger dem til almindelig hverdagstransport, til træning, de bærer vores børn, indkøbsvarer osv. Derfor er det også rigtig vigtigt, at vi passer godt på vores fødder.

Det er meget generende at have ondt i fødderne hver dag. Men du behøver slet ikke at rende rundt med den evige smerte. Desværre oplever mange mennesker smerter i fødderne hver evig eneste dag. Men der findes faktisk en løsning. Det bedste man kan gøre for sine fødder, er at træne dem, passe på dem med gode sko og gode indlæg, som støtter de rigtige steder.

Fodanalyse og 3D-scanning

Hos Indlægsklinikken er vores indlæg specielt lavet til dig, så du får de helt rette indlæg, der passer til lige netop dit behov. Vi laver indlæggene baseret på en fodanalyse, som er en kombination af en konsultation og en 3D scanning af foden.

Ved konsultationen taler vi om dig og dit behov for indlæg. Scanningen bruges som grundlag for dit unikke fodindlæg. Vi laver to typer af indlæg: individuelle indlæg og støbte indlæg. De er begge to speciallavede indlæg, som er skabt til dig. Forskellen er blot metoden, der bruges til at fremstille indlæggene. Du kan læse mere om vores indlæg her.

Hvorfor får man ømme fødder?

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får ømme fødder. Det kan være anatomisk, forkert fodtøj og overbelastning. Disse faktorer kan føre til forskellige lidelser, der giver smerter i fødderne. Kontakt Indlægsklinikken og hør nærmere om, hvad vi kan gøre for dig og dine fødder. Læs også mere om forskellige årsager til ømme fødder herunder.

Ømme fødder om morgenen

Føles det lidt som at gå på knive, når du træder ud på gulvet om morgenen. Hvis du har ømme fødder om morgenen kan der være mulighed for at du enten har betændelse i svangsenen eller hælspore.

Ømme fødder efter hvile

Rigtig mange oplever også smerter i fødderne, når de rejser sig. Måske har du bare siddet stille i en halv time og så føles det som at gå på knive, når man skal til at gå igen. Der kan være flere årsager til smerter i fødderne efter hvile, men oftest er det hælspore eller betændelse i svangsenen.

Ømme fødder efter graviditet

Når du har været gravid, har du båret rundt på en masse ekstra kilo, som din krop ikke er vant til. Det sætter dine fødder på arbejde. Faktisk kan du have udviklet platfod, da vægten har tynget så meget på dine fødder. Nogle kvinder oplever endda, at de går et skonummer op efter en graviditet. Heldigvis kan et skoindlæg rette op på dette.

Overbelastning

Dine fødder bærer rundt på dig hele dagen. Derfor kan de også meget hurtigt bliver overbelastede. Du kan f.eks. få ømme fødder efter en lang arbejdsdag. Måske står du meget på hårdt gulv eller går meget. Her kan det være en rigtig god idé med fodindlæg til dine arbejds- eller sikkerhedssko.

Mange oplever også ømme fødder efter vandreture, løb eller træning. Her er det vigtigt at sørge for gode indlæg til dine vandrestøvler, træningssko eller løbesko. Selvfølgelig skal selve skoen du bruger også være gode for dine fødder og fodstillingen.

Behandling og pleje af ømme fødder

Der er flere forskellige muligheder for at behandle ømme fødder. Herunder har vi samlet et par gode råd til dine ømme fødder.

Indlæg

Som nævnt længere oppe, så er et effektivt middel mod ømme fødder et indlæg, som bliver speciallavet til dig og dine fødder. Indlæggene går ind og støtter de rigtige steder og aflaster dine fødder, så du kan slippe for smerter.

Træning

Derudover er træning af enten fødderne eller gerne hele kroppen noget, der hjælper rigtig godt på ømme fødder. Ved at træne hele kroppen, styrker du ikke kun muskler og sener i fødderne, men også i resten af kroppen. På den måde er hele kroppen med til at bære din vægt. Jo mere muskelmasse du har i din krop, jo nemmere er det for din krop at bære dig rundt. Dermed vil der ikke komme et lige så stort pres på dine fødder.

Det er ikke alt, der kan trænes væk. Men ved lidelser som hælspore og betændelse i svangsenen er det oftest meget succesfuldt at træne.
Din krop og især dine fødder kan godt blive meget overbelastede, hvis du vejer for meget. Derfor vil det i mange tilfælde være en ekstra hjælp for dine fødder, at de ikke skal bære rundt på for mange ekstra kilo.

Hvis man vejer 10 kilo for meget, så er det også de ekstra kilo fødderne – og knæene for den sags skyld – skal bære rundt på.

Gode sko

I kombination med ovenstående, så er det virkelig vigtigt, at man sørger for sko, hvor der er god plads, stødabsorberende såler og helst undgår høje hæle. Tænk især over det, hvis du står meget op i løbet af arbejdsdagen, går meget eller løber meget.

Fodbad

Et godt varmt fodbad kan gøre underværker for ømme fødder, og det virker beroligende. Vandet blødgør evt. hård hud, som lettere kan fjernes. Det hjælper på ømme fodsåler. Du kan også vælge at tage et koldt fodbad, hvis du har brug for lindring af smerter i fødderne.

Hvile

Hvis det er muligt, så sørg for at hvile dine fødder. Ellers kan du risikere, at smerterne bliver kroniske. Derfor er det bedre at tage det i opløbet.

Ispose

Det kan også være rigtig rart for ømme fødder at blive kølet ned med en ispose eller lignende. Husk det anbefales kun at nedkøle i 20 – 30 minutter. Læg gerne et viskestykke eller et andet stykke stof mellem ispose og huden, så du ikke får frostskader.

Valg af fodtøj

Det er utroligt vigtigt at vælge noget ordentligt fodtøj, når man har problemer med fødderne. Sammen med indlæggene afhjælper det, de smerter og gener du måtte have på grund af f.eks. platfod eller forfodsnedfald. Indlægsklinikken kan give dig råd og vejledning til at vælge det rette fodtøj, når du får lavet indlæg. Undgå høje hæle, for små sko, sko uden særlig meget sål og for smalle sko.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag tilbud og invitationer fra Indlægsklinikken Sport & Ortopædi