Platfod indlæg

Har du platfod og er generet af smerter i f.eks. fødder, lægge eller knæ? På denne side vil du kunne læse meget mere om platfod. Du kan blandt andet lære mere om årsagerne til platfod, og hvordan et platfod indlæg kan afhjælpe platfod. Indlægsklinikken kan hjælpe dig, hvis du oplever gener som smerter eller træthed i fødder grundet platfodethed. Book din tid online i dag.

Fodindlæg mod platfod

Det er meget generende at have ondt i fødderne hver dag. Men du behøver slet ikke at rende rundt med den evige smerte. Mange voksne, som har platfod, har oftest ingen eller meget få gener. Men folk med platfodethed kan dog alligevel nemt komme til at overbelaste fødderne, hvilket kan føre til ømhed, ubehag eller egentlige smerter i foden og læggen. Oftest vil det være tilfældet om aftenen efter foden er blevet overbelastet en hel dag, og nogen oplever også hævelser.

Hvis du har smerter, træthed eller ubehag i fødderne, kan platfod indlæg til dine sko være en god løsning. Dette gøres ved at lave indlæg, som løfter op under hælbenet. På denne måde kommer svangen op i sin normale stilling. 

Fodindlæggene kan sammen med et solidt stykke fodtøj sørge for en jævn belastning over hele foden, og på denne måde bør ubehaget minimeres. Samtidig kan de helt rette platfod indlæg være medvirkende til, at dine symptomer på platfod ikke bliver forværret. 

Fodanalyse og 3D-scanning

Hos Indlægsklinikken er vores platfod indlæg specielt lavet til dig, så du får de helt rette indlæg til din platfodethed. Vi laver indlæggene baseret på en fodanalyse, som er en kombination af en konsultation og en 3D- scanning af foden. Ved konsultationen taler vi om dig og dit behov for indlæg. Scanningen bruges som grundlag for dit unikke fodindlæg. Vi laver to typer af indlæg: individuelle indlæg og støbte indlæg. De er begge to speciallavede indlæg, som er skabt til dig. Forskellen er blot metoden, der bruges til at fremstille indlæggene. Du kan læse mere om vores indlæg her. Alle vores skoindlæg fremstilles af vores dygtige ortopædiskomager.

Hvad er platfod?

Når man er platfodet, træder man på hele fodens flade, og knoglerne inde i foden har ikke den rigtige stilling. Derudover har man heller ikke den rigtige fjedring i foden, som man normalt ville have. Når man ikke har god affjedring i foden, kan det også giver gener længere oppe i kroppen. Det kan bl.a. give gener som f.eks. smerter i knæ, hofte, lænd og sågar hovedpine.

Der findes to forskellige former for platfod. Den ene er primær platfod og den anden hedder sekundær platfod.

Primær platfod er den, der er forårsaget af arvelighed. 

Årsager til sekundær platfod er oftest:

  • Kort akillessene
  • Brud i knogler i mellemfoden eller bagfoden
  • Nerve- og muskelsygdomme
  • Sammenvoksning af knogler i fødderne
  • Leddegigt

Primær platfod kan afhjælpes af et skoindlæg, hvorimod det selvsagt ikke er alt ved sekundær platfod, der kan afhjælpes af et indlæg.

Symptomer og følger ved platfod

Det er vigtigt at gøre noget ved det, hvis man er platfodet. I værste fald risikerer du, at der kommer andre følger, som påvirker resten af kroppen. Hvis foden ikke har den korrekte stilling, så vil det have indvirkning på resten af kroppen.

Når man er platfodet, så vil knæene automatisk gå mere indad, da foden falder indad. Dette kan give knæsmerter. Rent faktisk kan det også påvirke sådan, at du pludselig får smerter i ryggen og hovedpine.

I værste fald vil du også kunne opleve problemer med balancen, og dermed problemer med at gå. Derfor er det vigtigt at sørge for behandling af platfod, så hurtigt som muligt. Dette gøres bedst ved en kombination af indlægssåler, øvelser og gode sko.

Børn og platfod

Mange, hvis ikke alle børn, har indtil de er tre eller fire år det, som kaldes blød platfod. Det er helt normalt og forsvinder med alderen. Der er en naturlig fedtpude under børns fødder. Da børns knogler og led er meget blødere og mere elastiske end voksnes, er det ikke noget, der giver børnene gener.

Forsvinder det ikke i takt med, at barnet vokser, så kan man begynde at undersøge det hos f.eks. lægen.

Valg af fodtøj

Det er utroligt vigtigt at vælge noget ordentligt fodtøj, når man har problemer med fødderne. Sammen med indlæggene afhjælper det, de smerter og gener du måtte have på grund af f.eks. platfod. Indlægsklinikken kan give dig råd og vejledning til at vælge det rette fodtøj, når du får lavet indlæg.

Undgå høje hæle, for små sko og for smalle sko. Er du løber, så er det især vigtigt, at du har et par sko, der støtter godt op i svangen, så du får løftet din fod.

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag tilbud og invitationer fra Indlægsklinikken Sport & Ortopædi