Smerter i knæ

Har du smerter i knæene? Måske oplever du, at du får ondt knæene ved gang eller løb. Der ligger oftest noget bag disse smerter. Nogle gange stammer smerter i knæene faktisk fra fødderne pga. forkert fodstilling. Knæsmerter kan være utroligt hæmmende for mange ting i hverdagen. På denne side vil du kunne læse meget mere om smerter i knæene, og hvad der kan afhjælpe på smerterne. Indlægsklinikken kan hjælpe dig, hvis du oplever gener som smerter i knæene. Book din tid online i dag.

Indlæg mod smerter i knæene

Vores fødder er hele fundamentet for de skridt vi tager hver dag. Derfor kan din fodstilling også have indflydelse på resten af kroppen. Hvis dine fødder ikke har korrekt stilling, så kan der ske et vrid i benene, hvilket kan give gener i dine knæ. Det kan sågar påvirke hele din kropsholdning, så smerterne bevæger sig videre op i hofter, lænd og skuldre. Alle disse spændinger igennem hele kroppen kan også give hovedpine.

Hvis dine smerter i knæene stammer fra en lidelse i fødderne, så kan et fodindlæg fra Indlægsklinikken rette op på din fodstilling og med tiden også din kropsholdning.

Fodanalyse og 3D-scanning

Hos Indlægsklinikken er vores indlæg specielt lavet til dig, så du får de helt rette indlæg, der passer til dit behov. Vi laver indlæggene baseret på en fodanalyse, som er en kombination af en konsultation og en 3D-scanning af foden. 

Ved konsultationen taler vi om dig og dit behov for indlæg. Scanningen bruges som grundlag for dit unikke fodindlæg. Vi laver to typer af indlæg: individuelle indlæg og støbte indlæg. De er begge to speciallavede indlæg, som er skabt til dig. Forskellen er blot metoden, der bruges til at fremstille indlæggene. Du kan læse mere om vores indlæg her

Hvorfor får man smerter i knæene?

De fleste mærker smerterne i knæene ved gang og løb. Der kan være mange forskellige årsager til, at man får smerter i knæene. I mange tilfælde kan smerter i knæene stamme fra forkert fodstilling. Smerter i knæene kan bl.a. være forårsaget af platfod og nedsunken forfod. Ved de to lidelser i fødderne bliver fodstillingen forkert og der bliver trukket i sener og muskler op igennem kroppen. Det svarer lidt til, hvis fundamentet på et hus er skævt, så vil væggene også blive skæve. 

Overvægt
Din krop og især dine fødder kan godt blive meget overbelastede, hvis du vejer for meget. Derfor vil det i mange tilfælde være en ekstra hjælp for dine fødder og knæ, hvis de ikke skal bære rundt på for mange ekstra kilo.

Hvis man vejer 10 kilo for meget, så er det også de ekstra kilo fødderne – og knæene for den sags skyld – skal bære rundt på.

Behandling af smerter i knæ

Det er vigtigt at få gjort noget ved de smerter man går rundt med. Oftest skal der mere end bare en enkelt ting til for at mindske smerterne. Men i sidste ende vil du blive glad for det. Måske har du prøvet mange forskellige behandlinger til dine smerter i knæene, og intet af det har virket. Det kan være fordi smerterne stammer fra forkert fodstilling. Det er i hvert fald værd at få undersøgt. Bestil en tid online og få råd og vejledning af vores dygtige ortopædiskomager.

Gode råd ved ømme knæ

Hvis du dagligt går rundt med ondt i knæene, så kan det næsten være uudholdeligt. Vi har her samlet 5 tips til ømme knæ.

1. Ispose
Køl det ømme område ned med en ispose. Husk at det anbefales max. at køle i 20 minutter af gangen, og læg gerne et viskestykke eller lignende mellem ispose og hud, så du undgår frostskader.

2. Gode sko
Lige meget om smerterne stammer fra forkert fodstilling eller det er andre årsager, så er det en god idé at sørge for et par gode sko med ordentlige såler og affjedring. På den måde får du ikke ekstra unødvendige stød op igennem benen og knæene. Hvis du har fået skoindlæg, så sørg for at brug dem i alle dine sko. På den måde opnår du det bedste og mest effektive resultat. 

3. Undgå trapper
Hvis du har mange smerter i knæene, så er det en god idé at undgå trapper. Lige netop trapper er meget belastende for knæene. Både når du går op og ned.

4. Find alternativ træning
Mange oplever smerter i knæene ved vandre- eller løbeture. Selvom du sikkert rigtig gerne vil ud på dine ture og holde træningen ved lige, så er det en god idé at finde en alternativ træningsform. Det kunne f.eks. være cykling eller svømning. Her får du stadig trænet musklerne i kroppen og din konditionstræning.

5. Ro og hvile
Selvom du skal genoptræne dine muskler i både fødder og knæ, så er det også vigtigt, at du mærker efter i kroppen. Hvis du har mange smerter, så kan kroppen have brug for lidt ekstra hvile. Det kan nogle gange være svært, hvis man rigtig gerne vil ud at gå lange ture eller løbetræne. I værste tilfælde kan du risikere, at dine smerter bliver kroniske, hvis ikke du giver din krop den rette genoptræning og hvile, som den har brug for.

Øvelser til knæ

Udover at et skoindlæg kan hjælpe på at korrigere fodstillingen, så er det i mange tilfælde også en rigtig god idé at lave nogle øvelser, der styrker både fødderne og musklerne omkring knæene, hvis du har ondt i knæene. Når du styrker musklerne i fødder og rundt om knæet, vil det automatisk blive nemmere for kroppen at bære sig selv.

Øvelserne kan være specifikke øvelser til dine fødder og knæ, men endnu bedre hvis du træner hele din krop. 

Ved at træne hele kroppen, styrker du ikke kun muskler og sener i fødderne, men også i resten af kroppen. På den måde er hele kroppen med til at bære din vægt. Jo mere muskelmasse du har i din krop, jo nemmere er det for din krop at bære dig rundt. Dermed vil der ikke komme et ligeså stort pres på dine fødder.

Få gode råd hos Indlægsklinikken til, hvordan du kan lave øvelser, der er gode for dine fødder. 

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag tilbud og invitationer fra Indlægsklinikken Sport & Ortopædi